Merhaba. Ben hem yazar, hem de ressam bir babayım.
Kızım Zeynep büyürken her ebeveyn gibi ben de bir sürü problem yaşadım ve Uzman Psikolog Selin ANAHAR’dan eşimle birlikte destek aldım.
Selin hanım bize ‘Zeynep şöyle yap bakayım’ şeklinde zorlamak yerine, kendisini özdeşleştirebileceği hayali bir karakter üzerinden doğru ve yanlışı ayırabileceği masallar uydurun tavsiyesinde bulundu.
Ben de MAVİŞ TAVŞAN isimli bir tipleme yarattım ve her gece kızıma bu okuyacağınız masalları anlattım.
Çok faydasını gördüm ve şimdi sizlerle de paylaşmak istiyorum.
Umarım beğenirsiniz.
ALP TÜRKBİNER
Çocukluk döneminde, yalnız yatmak çoğu zaman çocuklar için kaygı oluşturabilmektedir. Öncelikle, çocuğunuzda eğer yalnız yatmaya dair bir kaygı varsa bunu tetikleyen faktörlerin gözden geçirilmesi oldukça önemlidir.
Olumsuz yaşam olayları, izlediği/gözlemlediği/duyduğu korkutucu bir içerik, ayrılıkla ilgili endişeler, karanlık, ya da rasyonel olmayan düşünceler bu etkenlere birkaç örnek olarak düşünülebilir. Bir diğer önemli nokta da çocuğunuzun anlaşıldığını hissetmesidir. Size anlamsız gelse dahi onun endişelerini anladığınızdan ve kabul ettiğinizden emin olun. Değişimi ancak bu şekilde başlatabilirsiniz.
Onu bu sürece hazırlamaya özen gösterin. Onu nelerin beklediğine zihinsel olarak hazırlanmış olması, değişiklikleri deneyimlemesini kolaylaştıracaktır. Çocukların korktukları şeyden kaçınmaları oldukça doğaldır. Öte yandan, rasyonel olmayan düşüncelerin tetiklediği korkuları yenmek için çocuğun bunlarla yüzleşmesi önemli ve etkili bir yöntemdir.
Ancak, bunu yaparken aşamalı bir şekilde ilerlediğinizden, çocuğunuzun hızına göre gittiğinizden ve duygularına eşlik ettiğinizden emin olun.
Uzman Psikolog Selin ANAHAR